Ernstig tekort aan bouwvakkers dreigt nu de economie weer bloeit. En daar bieden wij nu een oplossing voor. Neem kennis van dit artikel uit de Volkskrant en schroom niet om vervolgens contact met ons op te nemen.
Nederlandse bouwbedrijven moeten alle zeilen bijzetten om de komende jaren aan voldoende personeel te komen. Door de economische groei zijn er tot en met 2022 zo’n 55 duizend nieuwe arbeidskrachten nodig op de bouwplaats, terwijl de instroom van jonge bouwvakkers achterblijft. Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een studie die donderdag verschijnt. De instroom van jonge bouwvakkers stokt omdat het in de jaren na de economische crisis van 2008 juist heel slecht ging met de bouw. In die periode gingen zo’n 60 duizend banen verloren in de uitvoerende bouw, becijfert het EIB.
“Met de huidige aanwas kan tot en met 2022 slechts 45 procent van die vraag worden ingevuld”
Voor jonge mensen was de bouw daardoor geen aantrekkelijke sector. Nu de economie weer bloeit, zijn er te weinig bouwleerlingen om aan de vraag naar nieuw personeel te voldoen. Met de huidige aanwas kan tot en met 2022 slechts 45 procent van die vraag worden ingevuld, stelt het EIB. Volgens het Instituut zullen de bouwbedrijven alles op alles moeten zetten om alsnog aan genoeg arbeidskrachten te komen. Dat betekent dat zij werklozen en mensen die werken in andere sectoren moeten omscholen tot bouwvakkers. Daarnaast zullen bouwbedrijven in het buitenland op zoek moeten gaan naar verse werknemers.
GROOT PROBLEEM
Dat wordt niet eenvoudig, denkt het EIB. Naar verwachting zal de spanning op de bouwarbeidsmarkt daarom oplopen. Het instituut denkt dat de personeelsschaarste zeker in de jaren 2018 en 2019 nijpend wordt; daarna komt de instroom vanuit de opleidingen goed op gang.
“Sommige bouwbedrijven kunnen projecten niet meteen uitvoeren omdat er te weinig personeel is” aldus woordvoerder Bouwend Nederland.
‘Er is zeker een groot probleem’, reageert woordvoerder Theo Scholte van Bouwend Nederland, de brancheorganisatie van bouw- en infrabedrijven in Nederland, op de conclusies uit de EIB-studie. ‘Je ziet nu al dat sommige bouwbedrijven projecten niet meteen kunnen uitvoeren omdat er te weinig personeel is.’ Veel bouwvakkers hebben de sector tijdens de crisis noodgedwongen verlaten, zegt Scholte. ‘Het aantal beschikbare arbeidskrachten krabbelt nu weer iets op, maar dat gaat niet zo snel. En de bouwsector is niet de enige sector die met een tekort kampt, dus de concurrentie is groot.’ Volgens Scholte doen de bouwbedrijven er alles aan om nieuw personeel te werven. ‘Momenteel voeren wij een campagne waarin we jongeren wijzen op de kansen die de bouw biedt. Maar ja, zo’n jongere is natuurlijk niet meteen klaar voor een baan.’ Er wordt daarom ook gekeken naar personeel uit andere sectoren en werklozen. Precies wat het EIB aanraadt.
STATUSHOUDERS
‘Daarnaast zijn we bezig met het werven van migranten met een asielstatus’, zegt Scholte. ‘Maar de benodigde aantallen behalen we niet.’ Aan de hoogte van de salarissen ligt het volgens hem niet. ‘De bouw betaalt niet slecht. En leerlingen krijgen zelfs uitzonderlijk veel.’ Eerder deze week meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al dat het personeelstekort in de Nederlandse industrie steeds verder oploopt. Bijna 16 procent van alle industriebedrijven zegt dat het ontbreken van personeel de productie belemmert. Nooit eerder registreerde het CBS zo’n groot tekort.
Bron: De Volkskrant |door Dion Mebius |14 december 2017